• Agalia Elpidas

Η Ιστορία του Νικόλα και ο Δρόμος προς την Ενιαία Εκπαίδευση

Updated: Jun 30, 2018Συγκινηθήκαμε Σήμερα. Όχι μην με παρεξηγήσετε , ποτέ για μένα δεν είχαν τόση σημασία τα Αριστεία! Αυτό εδώ όμως είναι διαφορετικό. Είναι η απάντηση όλων όσων αποφασίζουν ότι τα παιδιά με αναπηρίες και ιδίως με σοβαρές αναπηρίες ότι δεν μπορούν να φοιτήσουν στα σχολεία μας , στις τάξεις μαζί με τους συμμαθητές τους, τα αποκλείουν από την εκπαιδευση μόνο και μόνο γιατί είναι διαφορετικά. Είναι η απάντηση όλων όσων δεν πιστέυουν ότι όταν υπάρχει θέληση τότε υπάρχει και ο τρόπος. Αυτούς που βρίσκουν προφάσεις για να μην δοκιμάσουν έστω να εντάξουν τα παιδιά στην Ενιαία Εκπαίδευση. Αυτό το παιδί δεν ακούει , δεν γράφει , λέει μόνο ΝΑΙ και ΟΧΙ. Εαν δεν του μιλήσεις με την νοηματική δεν θα σε καταλάβει . Επρεπε να μάθει πρώτα ο ίδιος να καταλαμβαίνει στην νοηματική και ταυτόχρονα να διδαχτεί την ύλη , να καλύψει τα κενά του δημοτικού που δεν είχε την ευκαιρία να φοιτήσει κανονικά, και να εξεταστεί στην ίδια ύλη με τους άλλους μαθητές για να έχει το δικαίωμα να πάρει απολυτήριο.. Και μπόρεσε ... Μπόρεσε γιατί του το επιτρέψαμε εμείς ... 1. Η επαρχιακή επιτροπή έδωσε σαφείς οδηγείες προς την διευθυνση του σχολείου, για την διαφοροποίηση της εκπαιδευτικής ύλης με τρόπο που να μπορεί να παρακολουθεί και να εξετάζεται. 2. Η Διευθυνση του Σχολείου , με σωστή φιλοσοφία και γνώσεις , οργάνωσε το πρόγραμμα για να μπορεί να εναρμονιστεί το περιβάλλον του σχολείου βάση των αναγκών του παιδιού 3. Οι καθηγητές κατανόησαν την αναπηρία , μελέτησαν και απευθύνθηκαν στο παιδί βάση των δικών του δυνατοτήτων με σεβασμό προς την διαφορετικότητα του 4. Τα παιδιά αγκάλιασαν την διαφορετικότητα 5. Εμείς πιστέψαμε στις δυνατότητες του παιδιού μας και επιμείναμε σε ίση μεταχείρηση με σεβασμό προς την διαφορετικότητα του 6. Ο Διευθυντής Μέσης Εκπαιδευσης πήρε τις ορθές αποφάσεις και βρήκε λύσεις εκεί όπου οι υφιστάμενες Δομές και οι Υπηρεσίες αδυνατούσαν να εξηπηρετήσουν τις ανάγκες του παιδιού Όλα εναρμωνίστηκαν με τρόπο που να επιτρέψουν στο παιδί να έχει ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Και το πιο σημαντικό , ο ΠΡΟΣΟΝΤΟΥΧΟΣ Ατομικός μας Συνοδός και Διερμηνέας ο οποίος, επεξηγούσε λέξη λέξη το μάθημα , του μάθαίνε νοηματική ταυτόχρονα , συνεργάζόταν με τους καθηγητές για την ετοιμασία στοχευμένου υλικού. Είναι ο φροντιστής του Νικόλα , ο φίλος του , η εμπνευσή του η ασφάλεια του , η φωνή του κατα την διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς. Καθημερινά , πάντα με χαμόγελο και οι δύο τους και πάντα με περίσσια θέληση για μάθηση. Ο Αγαπημενος μας Κωνσταντίνος Μαλεκκίδης οχι μόνο έδωσε εαυτόν κατά την διάρκεια της εργοδότησής του , αλλά ήταν παρόν χωρίς αμοιβή σε όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες , σε όλες τις εκδηλώσεις , στο διάβασμα , στην προετοιμασία για τις εξετάσεις. Κωνσταντίνο ότι και να πώ είναι λίγο , τα καταφέρατε , και Μπράβο σας , δεν ήταν ευκολο , το ξέρω .. και σε ευχαριστώ πολύ !!

Η φετινή χρονιά ήταν παράδειγμα Ενιαίας Εκπαίδευσης! Καλό είναι οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν να αποτελέσουν πηγή πληροφόρησης για το μέλλον , για να μπορέσουν και άλλα παιδιά να φοιτήσουν εξίσου σωστά και σε άλλα Σχολεία .Το Γυμνάσιο Παλλουριώτισσας , στάθηκε άξιο των περιστάσεων .

Σας ευχαριστούμε όλους πολύ.

Γιούλα Πιτσιάλη


Άρθρα και Συνεντέυξεις


http://city.sigmalive.com/article/27520/o-konstantinos-einai-o-synodos-toy-nikola-enos-aristoy-mathiti-me-egkefaliki-paralysi


http://city.sigmalive.com/article/27372/ayto-paidi-den-akoyei-de-grafei-leei-mono-nai-kai-ohi-alla-ta-katafere

11 views

​​Call us:

22 43 61 61 

​Find us: 

25 Pouliou & Kapota , 1035 , flat 102 ,
pallouriotissa , Nicosia
P.O BOX 14223, Nicosia ,2155

© 2013 Agalia Elpidas 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now